Geplaatst op
De adventskalender is een alomtegenwoordig onderdeel van de kersttijd. De moderne versie van de adventskalender, die geworteld is in een traditie die eeuwen kerkgeschiedenis overspant, bestaat al sinds de negentiende eeuw. De adventskalender is voortgekomen uit een protestants-christelijke context en draagt een onderliggende spirituele boodschap van verwachting en hoop in zich.
Wat is Advent?
Van het Latijnse woord adventus, dat “aankomst” of “komst” betekent, is Advent de tijd van het jaar waarin men de geboorte van Jezus Christus vieren. Samen met Driekoningen, de veertigdagentijd, Pasen en Pinksteren maakt de adventstijd deel uit van het liturgische jaar, de kerkelijke kalender, die al meer dan 1500 jaar oud is en in veel christelijke tradities in acht wordt genomen. Zelfs in tradities die niet de kerkelijke kalender gebruiken, wordt de Advent vaak als onderdeel van het Kerstseizoen gevierd.
Waar gaat Avent over?
De adventstijd wordt gekenmerkt door thema’s van zelfreflectie, anticipatie en hoop. Deze thema’s hebben een dubbele betekenis: eerst geven ze vorm aan de herdenking van Christus’ geboorte, daarna bemoedigt ze de gelovigen in afwachting van de wederkomst van Christus.
Ontstaan adventkalenders
Adventkalenders zijn er nu in vele vormen, maar de traditie begon eenvoudig genoeg toen Duitse gezinnen in het midden van de negentiende eeuw begonnen met het tellen van de dagen tot Kerstmis door het tellen van krijtstrepen op een deur of muur. Variaties op het aftellen bestonden uit het aansteken van een kaars of het ophangen van een religieuze afbeelding voor elke dag in de aanloop naar Kerstavond. Sommige gezinnen begonnen zelfgemaakte adventskalenders te maken om het aftellen te begeleiden en tegen het begin van de 20e eeuw produceerden een paar uitgeverijen en kranten eenvoudige kalenders.
Populaire kalender
De populariteit van adventskalenders verspreidde zich met de hulp van een Duitse drukker genaamd Gerhard Lang. Lang was opgegroeid met een zelfgemaakte kalender en begon rond de eeuwwisseling met het ontwerpen van kartonnen adventskalenders. Later, in de jaren twintig, kwam hij op het idee om de deurtjes uit te snijden die elke dag konden worden geopend. Achter elk deurtje zat een devotieprentje of bijbelvers verborgen. Met deze innovatie wordt Lang beschouwd als de vader van de moderne adventskalender.
De meest moderne adventskalender
Papierrantsoenering tijdens de Tweede Wereldoorlog legde de productie van adventskalenders een tijd stil. Na afloop van de oorlog bliezen enkele drukkerijen de traditie nieuw leven in, en de kalenders begonnen weer aan te slaan. Hun populariteit in Amerika werd gestimuleerd door beelden van president Dwight Eisenhower die in de jaren 1950 samen met zijn kleinkinderen een adventskalender opende. Tegen die tijd begonnen veel kalenders achter elk deurtje een eenvoudig cadeautje te vermelden, zoals chocolade of een klein speeltje. Sindsdien is de populariteit van adventskalenders blijven groeien, zelfs in niet-religieuze contexten.
Gerelateerde berichten
Afsluitboom: alles wat u moet weten
Als u op zoek bent naar een manier om uw terrein af te sluiten, is een afsluitboom misschien wel de beste oplossing. Afsluitbomen worden vaak...